- Poți să ne spui despre experiența ta de a participa la ultra-maratonul 2X2 Race și ce te-a motivat să îți asumi această provocare?
- Consider 2×2 Race una dintre cele mai grele competiții la care am participat dar si cea mai frumoasă. Spun asta pentru că Făgărașii sunt munții mei preferați, iar faptul că traseul de concurs ne poartă practic pe cea mai spectaculoasa parte a crestei acestora îmi dă energie sa continui chiar si atunci când sunt foarte obosit!
- Cărui tip de alergător montan crezi că se adresează traseul 2X2 RACE?
- 2×2 Race este o competiție grea datorita traseului tehnic si diferenței de nivel foarte mare. Cred ca se potrivește cu precadere alergatorilor nu neapărat rapizi, ci celor cu mai multă forță, care fac antrenamente cu multa diferență de nivel și care au o tehnică bună de alergare pe teren accidentat!
- Nutriția și hidratarea sunt, de asemenea, factori critici în orice alergare montană. Cum ai abordat alimentarea corpului tău în timpul 2X2 Race, și ce sfaturi ai da altora care planifică să participe la acest eveniment?
- Într-adevăr hidratarea și nutriția sunt foarte importante, mai ales ca punctele de alimentare nu sunt foarte dese, iar datorita altitudinii mari consumăm mai multe resurse decât în mod obisnuit. În concluzie cred ca trebuie să avem mare grija cu câtă apă ne luăm la noi în funcție de timpul pe care îl estimează fiecare pentru parcurgerea portiunilor de traseu dintre punctele de alimentare și de asemenea și cu nutriția. Cred că depinde foarte mult și de conditia fizica în care ne aflam la momentul respectiv. Eu personal am avut ediții în care m-am deshidratat mult mai repede deși am avut aceeași cantitate de apă iar temperatura nu a fost mai mare. Ideal ar fi sa se facă o recunoaștere a traseului măcar pe o portiune a acestuia, pentru ca distanta si diferența de nivel nu sunt neapărat un reper pentru a aproxima cat de rapid am putea parcurge traseul.
- Antrenamentul este cheia succesului în orice sport, dar antrenamentul pentru un ultra-sky sau sky marathon de tipul 2X2 Race necesită o abordare specifică. Cum te-ai pregătit pentru cerințele fizice și mentale ale cursei 2X2 Race, și ce aspecte ale antrenamentului tău au fost cele mai utile?
- Avantajul meu este faptul că pe timpul iernii practic schi-alpinismul, lucru care mă avantajează foarte mult deoarece de obicei acumulez mult mai multă diferența de nivel decât un alergator și de asemenea ma ajuta mult si folosirea eficientă a bețelor. În rest cred că ma antrenez similar cu ceilalți alergatori, cu excepția ca folosesc și bețele în antrenamentele mele uneori!
- Privind înapoi la experiența ta cu 2X2 Race, care au fost cele mai memorabile momente sau provocări cu care te-ai confruntat în timpul cursei?
- Cea mai frumoasă amintire este momentul în care am realizat recordul de traseu. Pur și simplu totul a funcționat perfect în ziua aceea, m-am bucurat de traseu și chiar am terminat cu ceva resirse. Am avut însă si o experiență neplăcută când am fost nevoit să abandonez la jumătatea cursei din cauza epuizării si a deshidratarii.
- Ca cineva care a finalizat 2X2 Race de mai multe ori, ce sfaturi ai da persoanelor care iau în considerare să participe la acest eveniment sau la alte curse de asemenea profil?
- Cum am mai spus, cred că ar fi bine să se facă recunoasterea traseului măcar pe o portiune din acesta pentru a știi în ce se bagă si a putea să gestioneze mai bine nutriția și hidratarea, și de preferat să înceapă cu o competiție mai scurtă, eventual sa aleagă să participe pentru început la x2.
- În cele din urmă, cum crezi că se va dezvolta acest sport în următorii ani, și ce rol crezi că vor juca evenimente precum 2X2 Race în conturarea viitorului acestui sport?
- Cred ca acest sport se va dezvolta din ce în mai mult, iar cursele de referință precum 2×2 Race joacă un rol important în dezvoltarea lui.
- Poți să ne spui mai multe despre timpul record înregistrat în de 6h13’45” la 2X2 Race ediția 2018 și dacă crezi că acest record va fi vreodată depășit?
- Cu siguranță va fi depășit recordul la un moment dat,daca vor venii sportivi buni si motivati să faca asta. Știu doar ca va fi greu, nici eu nu știu când voi mai reușit să ma apropii de acel timp. Atunci totul mi s-a părut foarte ușor, am prins ziua perfectă.
- Care este calendarul competitional al lui Andrei Preda în 2023?
- Anul acesta am în plan sa alerg proba de maraton din cadrul Urme pe Play, chiar de ziua mea, apoi campionatul mondial, iar daca totul decurge bine îmi doresc să revin si la 2×2 Race. În rest nu mi-am conturat un calendar, deocamdata principalul obiectiv este Campionatul mondial.